Prixe Fixe Vol. 1

 2010.06.03. 19:12

 

 

A "Prefix" Menu.

Utazasaim soran Angliaban es Franciaorszagban lattam ennek a fajta menuajanlatnak nagy hagyomanyat. Bar most, hogy egy rovid idore otthon voltam, 1-2 igenyesebb belvarosi etterem etlapjan is lattam hasonlo menuket. Mirol is van szo? A legtobbszor egy megfizetheto 2-3 fogasos menusor, ahol eloetel-foetel-desszert variaciokat kerhetunk. Magyarorszagon nagyjabol csak ebedidoben lehet talalkozni az ala-carte ettermekben menukkel, ahol nem sok valasztasi lehetoseget adnak. Egy tablara vagy az asztalra helyezett fenymasolt lapra irjak le a het 5 napjara a menuajanlatot es kb 1000Ft alatt lehet egy ilyet elfogyasztani. Mig kulfoldon az eloetel-foetel-desszert sorban 2-3-4 fele etelbol allithatjuk ossze az ebedunket-vacsorankat, fix aron. Az etelek akar naponta is valtozhatnak es hetvegen is rendelkezesunkre allnak.

Nagyobb varosokban "turista" menuket lehet talalni, kerdes, hogy hol jarunk erdemes odafigyelni arra, hogy pontosan hol is van az etterem, illetve mi is szerepel pontosan az etlapjukon. Pl. Budapest belvarosaban imadjak ezzel lehuzni a turistakat, es az etel minosege se a legjobb. Pragaban es Romaban is pontosan a nagy "turista barat" tablakkal hoditjak be az embereket, ahol a 10 Euros menu utan rengeteg penzt kernek el 1-1 italert, illetve az etel mennyisege se ize nem eri meg azt amit elkernek erte.

Ha Londonban vagy Parizsban jarunk szinte el vagyunk kenyeztetve az ajanlatokkal, ha egy etterem fenn akarja tartani a forgalmat szinte kotelezo prixe fixe menuvel keszulniuk. Persze nem egesz nap all modunkban "olcso" menut enni. Ebedidoben 12-15 oraig vacsorara pedig 17-19 oraig all rendelkezesunkre ez az ajanlat a legtobb esetben. Ez persze valtozhat. London belvarosaban pre-theatre menu-nek is szoktak oket nevezni. Persze nem csak a fovarosban hanem Anglia szerte mindenhol vannak menuk. Birminghamban nem is nagyon ismerek olyan helyet ahol ne lenne ilyen. Keves a jo etterem de igy is nagy a konkurencia. Az arak legtobbszor 12-15 Font kozott mozognak. Ez azert elonyos mert az igenyesebb jobb ettermek ala-carta arai kb 15 Font kornyeken vannak 1 foetelre, ez persze a legtobbszor a legolcsobb fogas az etlapon.

Szoval ha turistak vagyunk, es nem szeretnenk vagyonokat elszorni 1-1 vacsorara es szeretnenk a  helyiekkel etkezni es nem minden nap Mcdonaldsban ebedelni akkor erdemes a prixe fixe kiirasokra odafigyelni.

Ebben a rovatban az en szemelyen prixe fixe elmenyeimet fogom elmeselni, illetve ettermeket ajanlani attol fugg mennyire tetszett az ajanlatuk illetve az eteluk. Ez most elsosorban Londonra es Birminghamre fog koncentralni de amint uj varosban/orszagban jarok irni fogok rola.

 

 

Címkék: anglia gasztro utazas etel etterem menu

A bejegyzés trackback címe:

https://megmerjemenni.blog.hu/api/trackback/id/tr672054298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása