Kritika: Mak Bistro

 2010.07.18. 14:58


 

 

Vegyes erzelmekkel jottel el a MAK-bol, az igazsag, hogy tobbet vartam , foleg kiszolgalas teren. Viszont a hangulata laza es jo, de a hely nem igazan van tisztaban a bistro jelentesevel vagy fogalmaval. Mivel se a gyorsasag se az egyszeruseg es a moderalt arak se jellemeztek ezt az ettermet. Mondjuk szamomra itt jelentkezik az elso nagy hiba. Mivel ugye az etterem neveben bistro szerepel, de az etlapon mar pinxto (pinco aka. baszk tapas) nev alatt vannak felsorakoztatva az etelek. Magyarul kis adagok, ezzel nekem semmi bajom nem lenne mert imadom a tapas eteleket, mert szeretek tobb mindent kiprobalni. Miutan megnezem jobban az arakat, kicsit meglepodok, mert nem igazan "tapas"-osak. Tehat a felrevezetes rogton megindult, ezutan se lett sokkal jobb.


Kb 10 percbe telt mire megkerdeztek, hogy mit szeretnenk inni, ezalatt se etlapot-itallapot-borlapot nem lattunk.., azutan meg egy kellemes 10 percet varunk a 2 uveg asvanyvizre, ami azert ebben a melegben eleg rossz. Az etlapon sok erdekes vagy nem tul erdekes dolog talalhato. Caprese salata..ne ne mar!!!! Nem azert masztam be Budaorsrol, hogy felkarikazott paradicsomot es mozarella sajtot nyujtsatok, mindezt 1400 Ft-ert es ugye pinxo-rol van szo, tehat igazabol semmiert sokat. Az ilyen dolgok nagyon tudnak engem bosszantani. ! az, hogy dontsek el milyen stilusu tipusu ettermet szeretnenek nyitni es ugy is hirdessek magukat. 2: Szivesen fizetek tobb penzt olyan etelert ami ra is szolgal vagy olyan alapanyagok vannak benne amit nem mindig emelek le a polcrol. A tapas fogalmat mar egy etteremnek Budapesten sikerult bevezetnie, es azota se vesztettek kinalatukbol vagy az etelek minosegebol, tehat itthon is lehet ezt a mufajt jo vegezni.

Nyul es lazac az elso fogas. Finomak, aprok de finomak. A nyul nagyon finom es omlos, es a parolt pak choi nagyon jol illik hozza. A lazacbol viszonylag tisztesseges adagot hoztak ki, masreszt itthon meg nem lattam etlapon marinalt lazacot. Amit igazabol egyszeru elkesziteni, de ugy latszik itthon meg nem divat, de lehet, hogy tevednek.  A kenyer tenyleg nagyon jo, inkabb kellett volna peksegben gondolkodniuk, mint etteremben. Azutan a tobbi etel olyan volt, hogy nem volt. Miert nem volt? Mert elfelejtettek kihozni.... Szivesen irnek meg az etelekrol, de sajnos csak ennyit lattam beloluk. Igazabol mar annyira nem is bantuk, mert a melletunk levo asztalhoz felszolgalt etelek nem nagyon inditottak be a fantaziankat. Szerencsere az asztalunknal pont van egy szep nagy sonkaszeletelo es rajta olasz vagy spanyol sonka..ebbol rendelunk, kerunk meg kenyeret es jollakunk. Pont fizetesnel szol a pincer, hogy onoke az a teszta es a kacsa? Igen, a mienk, de mar koszonjuk nem kerjuk. A meg nem kapott italunk szamlan levo felszamolasa mar csak hab a tortan.
Nem tudom, hogy mit kezdjek a hellyel, baratsagosak, a szandek is megvan, igaz max hangulataban bisztro. Lehet, hogy csak volt egy rossz napjuk a meleg miatt.

Címkék: kritika gasztro etel etterem bistro

Kritika: Pastrami

 2010.07.17. 21:38

 

 

 

 

Sokaig gondolkodtam, hogy megirjam e ezt a post-t vagy ne, mivel szamomra oly kedvelt etteremrol van szo. De mas etterem ajanlatok kozott talaltam ra olyan kritikakra, melyek teljesen megegyeztek az en velemenyemmel.

Amikor megnyilt imadtam, az etelek finomak voltak, otletesek, sok olyan dolog aminek nem allnek neki csak ugy otthon. Szerettem ide jarni, jo volt a hangulat, es jol is lehetett lakni az adagokbol. Mivel kulfoldon eltem majdnem egy evig nem voltam itt, es nagy orommel vittem el a baratomat es meg 2 ismerosomet a Pastramiba. Mindig jo volt a hangulat, a szemelyzet nagyon laza es csaladbarat. Nezhettuk, hogy foznek a szakacsok. Tenyleg kellemes volt a kornyezet, es finomak, jo minoseguek az etelek.

 

Ures volt az etterem, pedig del volt,, ezt nagyon furcsaltam mert idaig amikor ott voltam mindig tele volt... aztan jott az etlap. Meg mindig Lasagna es paradicsomos gnocchi, es gombas risotto.... persze ezek az etelek finomak es jok, de ezen mar tul kene lepni, mert igazabol egy fozni alig tudo ember is egyszeruen osszeut egy ilyen ebedet. Lassan valasztunk, ugy igazabol egyik etel se mozgatja meg nagyon a fantaziamat. Aztan maga az etelek se nagyon dobtak fel a hangulatunkat. Eloetelenek tavaszi tekercs, illetve sutoben sult rakott gombas valami..nem nagyon tudjuk megmondani, hogy mi. Nagyjabol a "mindent bele" megmaradt konyhai hulladekok osszefozve, se ize, se szine. A tekercs pedig igazabol szinte csak a tesztabol allt, toltelek izet nem nagyon tudom leirni mert nem nagyon volt neki. A talalas is olyan, mintha eppen egy tanulo szakacs probalgatna az otleteit. Korriander hegyek....


Jottek a foetelek. , nem gyoztuk oket cserelgetni, mert valahogy senkinek nem izlett a sajatja. A tzatziki annyira folyos volt, hogy majdnem lekuszott a tanyeromrol, a pastrami szendvicsben a hus szinte ko kemenyre volt megsutve, mindenhez korrinader volt..de MINDENHEZ..mar azt a latszatott keltette, hogy valoszinuleg annyit kaptak belole, hogy meg kell szabadulni a fuszernovenytol kulonben rajtuk marad. Talan az egyetlen dolog amit sikerult eltalalniuk az a koret, a polenta volt. En bosszankodtam, hogy miert is rangattam ide harom embert. Masreszt szakacskent ugy gondoltam,hogy felnezhetek ezekre az emberekre, de "kukta" koromban is jobbakat foztem. Olyan erzest keltett, mintha ki lenne egve a csapat es csak a hirnevebol elne. Szinte minimalis volt az etelekbe belefektetett munka vagy szenvedely. A legrosszabb az egeszben, hogy ezert nagyon sok penzt hagytunk ott, es nem nagyon elegitette ki az etvagyunkat.

 

 

Címkék: kritika gasztro etel etterem

Iphone: Urbanspoon applikacio

 2010.07.14. 16:05

 

 

Utazok nagy segitsegere lehet az Urbanspoon weboldal, ami egy igen ismert etterem ajanlo. De sajnos csak az Egyesult Allamokban, Ausztraliaban, es Angliaban mukodnek. De ha arra jarunk ez az ingyenesen letoltheto applikacio segitsegevel konnyen talalhatunk reggeli-ebed es vacsora lehetosegeket. Amikor Angliaban voltam, rengeteg jo ettermet talaltam vele. Mi allithatjuk be rajta az arkategoriat, a varost/keruletet es az etterem stilusat. Persze van rajrta eleg sok gyorsetterem lanc reklamja is. Ha mondjuk hirtelen megkivansz egy Subway szendvicset megmondja, hogy hol tudod megvenni a legkozelebb. Illetve ai meg tetszik benne hogy hagyhatsz ajanlot, kritikat, tolthetsz fel kepeket vagy a helyek menujet is lolvashatod rogton.

Egyik kedvenc applikaciom..erdemes letolteni!

Címkék: gasztro iphone utazas etel

 

A langos finom, igazi nyari, strand vagy piac kaja. De, ritkan hallom azt, hogy valaki otthon keszitene el pedig rendkivul egyszeru a receptje... Ha kesz a tesztank akkor pedig a sajtos-tejfolos paros helyett, kis kreativitassal egesz jo eloteleket-foeteleket tudunk belole varazsolni..

En a cimben emlitett golyot eloetelnek szantam. Fejenket 1 eleg is mert nagyon laktato.!:)

Langos teszta:

  • 1kg Liszt
  • 6dl Kefir
  • so
  • 8dkg kocka eleszto
  • 3 tojas
  • olaj

A lisztet egy talba szitaljuk, es a kefirrel egy fakanal segitsegevel elkeverjuk. Majd hozzaa keverjuk a sot a tojast es az elesztot. Jol osszegyurjuk es kb. 1 orara felretesszuk dagadni. Hutoben kb 3 napig all el. Nem art igazabol a tesztanak ha 1 estet allni hagyjuk mielott hasznalnank.

A suteshez forro olajat hasznaljunk, legyen annyi hogy jol ellepje a tesztankat. Kicsit olajozzuk meg a kezunket es kis labdakat formaljunk a tesztabol. Majd a kozepenel huzzuk szet es tegyuk bele a tolteleket. Ebben az esteben paradicsom, feta sajt, es bazsalikom. Majd zarjuk vissza, figyelve arra hogy jol osszerzartuk a tesztankat hogy sutes kozeb ne jojjon ki belole a toltelek. Az olajban, folyamatos forgatas kozben sussuk aranybarnara... salataval, grill zoldsegekkel talaljuk! Jo etvagyat!:)

Címkék: gasztro etel :recept langos

Koktel: Pimms No1 Limonade

 2010.07.13. 17:26

 

Mar rogton azzal szeretnem kezdeni, hogy sajnos fogalmam sincs, hogy hol lehet Magyarorszagon Pimms-t kapni:( Egy hosszu ideig a METRO illetve a Tesco arulta oket, de  teljesen eltuntek a polcokrol. Valoszinlueg specialis koktel mixer boltokban be lehet szerezni, vagy ital nagykereknel erdemes kerdezoskodni, ha en talalok valahol akkor szolok. Viszont a Negro-ban lehet kapni es ha szepen kered akar a limonadet is elkeszitik neked.

De ha esetleg Angliaban jarsz akkor nagyon egyszeruen be tudsz szerezni egy uveggel. A reptereken 2 uveg 20£ akcioban szoktak oket arulni, ez meg mindig jobb, mint a rendes bolti ara. Vagy ha egyszeruen Angliaban jarsz akkor rendelj egyet a barnal. De ott se mindegy, hogy hol, mert a legtobb esetben csak siman osszekeverik limonadeval es mar szerencses lehetsz ha kapsz bele 1-1 citromkarikat. Pedig ont a gyumolcsok illetve az uborka es mentalevel kinalja az italnak a sava-borsat. A wimbeldoni teniszbajnoksag kedvenc italat viszont gyerekjatek elkesziteni...

Nem art rogton 1 kancsot bekeverni belole..mert ugyis elfogy....

Kell Hozza:

  • Gyumolcs! Ami lehet- alma, narancs, citrom, eper, barack, szolo... olyamiket, mint az ananasz, banan grapefruit kerulnem...
  • UBORKA!
  • Mentalevel
  • Szensavas limonade
  • jegkocka
  • Pimms

A kepen 1,5 lieters kancso lathato... ebben pedig van...

  • 1 fel alma, 1 fel narancs, 1 citrom aprora vagva.
  • uborka hosszaban zoldseg hamozoval elvagva, kb 3-4 szelet.
  • sok jeg
  • 4* 5cl Pimms
  • limonade
  • mentalevel


Minden mehet bele a kancsoba...... Azutan csak gyozd ujra keverni....

 

Címkék: alkohol gasztro ital koktel


a foto minosege nem a legjobb de ezt az 1-et sikerult keszitenem mielott a sok ehes ember ravetette magat...

Ez egy sajat recept amit egy mult heti hazibulin vetettem be. A vendegek az egeszet felfaltak..szerencsere! Bar a ceklas martogatonak kicsit bizarr szine van- ami engem amugy abszolut nem zavar, de vannak aki huzzak a szajukat.

Csirke pac:

  • 1 konzerv kokusztej
  •  reszelt gyomber
  • harissa fuszerkeverek ( ha nincs kedved vagy nem tudod beszerezni a chili is megteszi)
  • so
  • feherbors

nagyon egyszeru...mindent keverjunk ossze, es feldarabolt csirket dobaljuk bele, es letakarva min 2 oran at pacoljuk a hutoben.Minel tovabb van a csirke a pacban annal jobb lesz.

a ceklas martogato egy kicsit maceransabb...

  • 3 db cekla
  • 1 marek dio
  • 2 gerezd fokhagyma
  • cumin, curry so, feherbors..izles szerint.
  • oliva olaj

hejastul fozzuk meg a ceklat. ha kesz akkor szedjuk le rola a hejat. Ne hagyjuk a ceklat kihulni, azert mert meleg allapotban kell puresiteni, illetve ilyenkor pillanatok alatt lejon rola a hejja.

daraboljuk fol es tegyuk bele a turmix gepbe. Amikor mar pure allaga van turmixoljuk hozza a diot, es folyamatosan adagoljuk hozza az oliva olajat.

Ha ezzel megvagyunk keverjuk hozza a fuszereket.

Hidegen talaljuk...

 

 

Címkék: gasztro etel party kaja

London: Bocca Di Lupo

 2010.07.08. 18:37

 

 

Bocca Di Lupo- 12 Archer street, London, WID 7BB, T +4402077342223

Bar Anglia nem konyhajarol ismert, vagy inkabb arrol, hogy az mennyire rossz, mivel rengeteg nemzet megvetette mar ott a labat, egyre jobbakat lehet enni orszagszerte. Foleg Londonban. Viszont abban a varosban is, ahol etterem ettermet er, is kell neha keresgelnunk, hogy hova erdemes beulni. Illetve az se mindegy, hogy 1-1 kajalasert mennyi penzt vagyunk hajlandoak ott hagyni, mert aztan a hatar tenyleg a csillagos eg.

A Jamie Oliver magazinban bukkantam ra a "Bocca Di Lupo" etteremrol szolo cikkre. Istenitve es ajnarozva volt termeszetesen, es igazabol azert mentunk oda, mert olyan eteleket szolgalnak fel, amit idaig Angliaban nem nagyon lattam. De ugye ha az ember a Soho kellos kozepen keresgel akkor erdemes tudnia, hogy hova is ter be.

Szoval olasz etterem, olasz szakacsok olasz szemelyzet. Jo a hangulat, persze a helyre azert eleg sokat koltottek dekoracio gyanat, szoval ha kis olasz vendeglo hangulatat keresed akkor ezt a helyet keruld el. De meg igy is lazak az emberek, es mindenki jol szorakozik. Mi, mivel este 9 utan erkezunk, es nincs foglalasunk ezert a bar-nal kapunk helyet. Ez minket annyira nem zavar, soooot igy meg jobb is, mivel a helynek nyitott konyhaja van ezert latod, hogyan keszul el az eteled. Ez a konyha mondjuk a szokasosnal is piblikusabb, mert a bar-nal pontosan korbe ulljuk. Ez a szakacsokat nem zavarja..minket se. Kozben kapunk gratis olivat es frissen sult kenyeret amig valasztunk.

 

Eloetelek: Olaszorszagon kivul most latok eloszor supplit az etlapon, illetve mindenfele rantott finomsagokat. Mindegyikbol rendelunk 1-et, mert ezek inkabb falatkak, mint eloetelek. Meg kell mondanom, jobbra szamitottunk mindketten. Illetve ezeket a "falatkakat" szornyen egyszeru elkesziteni, es az olasz barokban nagyjabol a legkommerszebb etelek koze tartoznak. De ugye ez London...ilyet meg nem nagyon ettek. Kozben en haz rosejat kertem a baratom pedig egy Bellini koktelt. Mindketto nagyon finom, es hozza kell tennem nagyon gyors a kiszolgalas.Szoval supplit (rantott sajtos rizs), rantott bocconcini sajtot es olajban sult articsokat eszunk. Mint mondtam nem valtoztatta meg az eletunket, es igen borsos arat 2£-t kernek el darabjaert. Ami mondjuk nagyon tetszett, hogy az etelek melle az etlapon feltunttek, hogy Olaszorszag melyik kornyekerol valoak. Kozben ugye igy konyhakozelben izelitest kapunk szinte az osszes etelbol es rajovunk, hogy lehet, hogy rosszul valasztottunk.

Foetel: A baratom sertes & foie gras kolbaszt rendel spenottal en pedig csipos kolbaszos gnocchit kertem. Finomak voltak es eleg laktatoak de pl a kolbasz eseteben nem nagyon tett kulonbseget a libamaj. A tesztam hibatlan, eleg fuszeres, szerencsere nincs szetfozve a teszta se. A spenot koret volt az egyik meglepetes, mert hideg. Igazabol meg nem nagyon talalkoztunk ilyen hideg korettel, de nagyon tetszik nekunk.

Desszertnek canollit rendelek. Ami egy henger alaku sult tesztaba toltott pisztacias ricotta-krem. Ezt a sziciliai desszert "csodat" (isteni!!!!) meg sajnos olaszorszagon kivul nem nagyon lattam, es nagy meglepetes volt az etlapon latni. Kozben rengeteget adtak el belole, latszik, hogy a vendegek koreben ez a favorit.

A Bocca di Lupo jo elmeny volt es barkinek ajanlom aki Lonban szeretne egy kellemes ebedet-vacsorat elfogyasztani. A vegosszeg 80£ lett, ami tartalmazta az eloeteleket a 2 foetelt, az 1 desszertet 2 pohar bort, 2 koktelt, es 2 uveg asvanyvizet. Illetve a 12%-s service charge-ot amit minden angol etteremben a szamlankhoz irnak. De ezt senki se koteles kifizetni. Ha nem tetszett vmi rogton levonjak.

Bocca Di Lupo

 

 

Címkék: gasztro utazas ajanlo etel etterem

Recept: Arancini golyok

 2010.07.06. 19:14

 

 

Olaszorszagban szinte minden kavezoban vagy panetteriaban talalkozhatunk vele. Konnyu elkesziteni, olcso es finom etel.

Igazabol rantott rizsrol beszelunk golyo formajaban. Ismert neve meg a suppli al telefono mert a rizsbe kevert sajt sutes kozben megolvad es mikor megnyulik a telefonvonalra emlekeztet (mondjak az olaszok). A rizs meg sutes elotti valtozata a Riso al telefono nagyon kedvelt diaketel. Mert csak a mar megfott risotto rizsbe sajtot es tojast kell keverni es azonnal talalni. Laktato es finom.

Persze minden regionak/varosnak/olasz asszonynak megvan a sajat maga jol bevallt receptje. Ismertebb valtozatok a mopzarella, parmezan, husos ragu, paradicsom, gomba zoldborso. Fuszerek is valtozhatnak de a bazsalikom-kakukkfu duoval nem nyulhatunk melle.

Recept is igen egyszeru:

Kell hozza: a rizshez: vaj, rizs, viz

toltelekhez: sajt, paradicsomszosz..vagy ami eppen otthon van. En az enyemhez 3 fele sajtbol csinaltam egy mixet. (fustolt scarmorza, parmezan es mozarella volt bennne) es a fuszerek.

  • fozzuk meg a rizst (ne fozd tul, nem baj ha kozebe kicsit ropgos..de csak egy KICSIT!!!)
  • keverjuk bele a sajtot, mig az a forro rizsben elolvad (vagy barmilyen rendelekzesunkre allo alapanyagot, ha ragut vagy paradicsom szoszt teszunk hozza, figyeljunk, hogy ne azzon el nagyon a rizs)
  • fuszerezzuk (so, bors, bazsalikom, rozmaring, vagy amit szeretnel)
  • amikor kihult (ragacsos, konnyen formalhato allaga kell, hogy legyen) formaljunk azonos meretu golyokat belole. Lehet kisebb vagy nagyobb..ha nagyobb erdemes kozepebe meg sajtot tenni.
  • forgassuk meg a zsemlemorzsaban
  • forro olajban sussuk meg

 

Címkék: olasz gasztro utazas etel fozes

 

 

 

Ha szeretsz fozni utazni, ettermeket jarni..vagy csak ugy igazan jokat enni, akkor talan hallottal mar Anthony Bourdain irorol/utazorol/szakacsrol/istenrol? Ha nem akkor itt az ideje a "Kitchen Confidential" c. konyvet elolvasnod, vagy a Travel Channel-en " No Reservations" c. musorat kovetned. O szakocsokrol-ettermekrol vendeglatoiparrol ir, laza humoraval es teljes oszinteseggel. Ezert nem csak a szakma koreben szerzett gyorsan rajongokat. Neve mar a vilagot bejarta, es konyve pedig sok sok bestseller listan szerepelt mar.

A magyar boltokban "Francia Bisztrokonyha" cimen, a hires new yorki "Les Halles" etterem receptjaivel talalkozhatunk. Persze az iro elotte sok tipped ad fozni vagyo-szereto embereknek, kesekrol, bevasarlasrol, tervezesrol stb.

Nem reg jelent meg Bourdain "Medium Raw" c. konyve, ami egy olyan "Kitchen Confidential" V.2 Ezen konyvet az iro mult heten austinban dedikalta, egy felolvasas utan, amit tobb tucat rajongo kovetett vegig, illetve orakon at alltak sorba, hogy a mester alairasat megszerezhessek.

Amazonon a kovetkezo linken lehet a konyvet megrendelni:

www.amazon.com/Medium-Raw-Bloody-Valentine-People/dp/0061718947

Itt az iro beszel a konyverol:

 

Címkék: gasztro konyv etel austin anthony bourdain

 

 

Mult heten Del-Olaszorszagban, Bariban jartam. Nagyon jokat ettem, es rengeteget tanultam, illetve teljesen lenyugozott a varos es megyeje.Szamomra idaig teljesen ismeretlen volt Apulia/Puglia kornyeke, es meglepoen keves turistat lattam ezalatt a 10 nap alatt mig ott voltam. Bari-ra meg biztosan vissza fogok terni mas posztokban de most elsosorban a Panzerotto(i)-rol szeretnek irni

Sokan ismerik a Calzone-t ami igazabol egy felbe hajtott toltott pizza. Ez a Panzerotto eseteben sincs maskent, de a kulonbseg az, hogy olajban sutik ki. A tesztaja is egy kicsit mas, konyebben emesztheto. Nem csak Pugliaban hanem orszag szerte is lehet vele talalkozni panetteriakban vagy fornokban (a forno maga a kemencet jelenti, igy is szoktak nevezni a peksegeket). De legtobb esetben a kicsi panzerottikat talalhatjuk ott, 3-4 darab belole mar eleg is. A toltelek nagyon egyszeru szokott lenni, paradicsomszosz es mozarella parosra eskusznek de egy kreativ szakacs tehet hozza barmit. Amugy az olasz peksegek nagy rajongoja vagyok, imadom a focacciakat, a supplikat, imadom a crocchetta di patate es a mindenfele rantott dolgokat .Receptek hamarosan

 

 

Aztan egyik este a baratom elvitt a Di Cosimo nevu kis pizzeriaba. Amikor eloszor meglattam a helyet, tudtam hogy nem romantikus vacsorarol lesz szo. Az uzlet egy lakotelepi haz aljaban talalhato es mar elotte hatalmas tomeg gyult ossze, mikor el kezd esni az eso, ez a sok ember mind probal a kis pizzeriaba beferkozni. persze szamot kell huznunk. Nem sok valasztasi lehetosegunk van, vagy rantott panzerottot kerunk vagy kemenceben sultet, illetve van kb 4-5 fele pizza is. Minden szo szerint az orrunk elott keszul. Annyian vagyunk, hogy mar mi is a konyha reszei leszunk, egyesek mar csak az olajsuto mogott kapnak helyet. A legtobb ember elvitelre rendel, de hatul helyet is foglalhatunk ha gondoljuk. Rekord mennyisegu embert szolgalnak ki, kb 3-4 perc alatt kesz egy pizza a forro kemenceben. Hiaba a gyorsasag, fel orat biztos, hogy sorban allunk, kozben be-kiabalos modon lehet uditot vagy sort rendelni, mivel bent biztos van vagy 40 fok, szuksegunk is van ra.

A baratom kozben elmondta, hogy o mar gyerekkora ota jar ide. Es mindig ugyenezek az emberek vittek a helyet, es mindig mindenkinek meg volt a maga feladata. Az egyik kesziti elo a pizzat vagy a  sult panzerottot a masik ki-be helyezi a kemencebel, az egyik csak penzt szed, harman pedig rantanak es csomagolnak. A tomeg engem kozben olaszul szivat, hogy miert is fenykepezek, meg se fordul a fejukben hogy nem vagyok helyi. "Ha Bariban elsz, ismered ezt a helyet" nepszeruseguket meg az fokozza, hogy ok nagy panzerottot keszitenek, ami egy kiados vacsoraval er fel.

Amikor  hazajottem, mar meg se lepodtem nagyon, hogy a helyrol mar youtube-on is talalunk videokat.

 

Címkék: gasztro utazas gasztronomia etel olaszorszag bari panzerotti

Prixe Fixe Vol. 1

 2010.06.03. 19:12

 

 

A "Prefix" Menu.

Utazasaim soran Angliaban es Franciaorszagban lattam ennek a fajta menuajanlatnak nagy hagyomanyat. Bar most, hogy egy rovid idore otthon voltam, 1-2 igenyesebb belvarosi etterem etlapjan is lattam hasonlo menuket. Mirol is van szo? A legtobbszor egy megfizetheto 2-3 fogasos menusor, ahol eloetel-foetel-desszert variaciokat kerhetunk. Magyarorszagon nagyjabol csak ebedidoben lehet talalkozni az ala-carte ettermekben menukkel, ahol nem sok valasztasi lehetoseget adnak. Egy tablara vagy az asztalra helyezett fenymasolt lapra irjak le a het 5 napjara a menuajanlatot es kb 1000Ft alatt lehet egy ilyet elfogyasztani. Mig kulfoldon az eloetel-foetel-desszert sorban 2-3-4 fele etelbol allithatjuk ossze az ebedunket-vacsorankat, fix aron. Az etelek akar naponta is valtozhatnak es hetvegen is rendelkezesunkre allnak.

Nagyobb varosokban "turista" menuket lehet talalni, kerdes, hogy hol jarunk erdemes odafigyelni arra, hogy pontosan hol is van az etterem, illetve mi is szerepel pontosan az etlapjukon. Pl. Budapest belvarosaban imadjak ezzel lehuzni a turistakat, es az etel minosege se a legjobb. Pragaban es Romaban is pontosan a nagy "turista barat" tablakkal hoditjak be az embereket, ahol a 10 Euros menu utan rengeteg penzt kernek el 1-1 italert, illetve az etel mennyisege se ize nem eri meg azt amit elkernek erte.

Ha Londonban vagy Parizsban jarunk szinte el vagyunk kenyeztetve az ajanlatokkal, ha egy etterem fenn akarja tartani a forgalmat szinte kotelezo prixe fixe menuvel keszulniuk. Persze nem egesz nap all modunkban "olcso" menut enni. Ebedidoben 12-15 oraig vacsorara pedig 17-19 oraig all rendelkezesunkre ez az ajanlat a legtobb esetben. Ez persze valtozhat. London belvarosaban pre-theatre menu-nek is szoktak oket nevezni. Persze nem csak a fovarosban hanem Anglia szerte mindenhol vannak menuk. Birminghamban nem is nagyon ismerek olyan helyet ahol ne lenne ilyen. Keves a jo etterem de igy is nagy a konkurencia. Az arak legtobbszor 12-15 Font kozott mozognak. Ez azert elonyos mert az igenyesebb jobb ettermek ala-carta arai kb 15 Font kornyeken vannak 1 foetelre, ez persze a legtobbszor a legolcsobb fogas az etlapon.

Szoval ha turistak vagyunk, es nem szeretnenk vagyonokat elszorni 1-1 vacsorara es szeretnenk a  helyiekkel etkezni es nem minden nap Mcdonaldsban ebedelni akkor erdemes a prixe fixe kiirasokra odafigyelni.

Ebben a rovatban az en szemelyen prixe fixe elmenyeimet fogom elmeselni, illetve ettermeket ajanlani attol fugg mennyire tetszett az ajanlatuk illetve az eteluk. Ez most elsosorban Londonra es Birminghamre fog koncentralni de amint uj varosban/orszagban jarok irni fogok rola.

 

 

Címkék: anglia gasztro utazas etel etterem menu

A "Club sandwich" V.1

 2010.06.01. 23:18

 

 

Hogy miert is szentelek ennek a vilagon mindenhol ismert szendvicsnek egy egesz posztot? Nem is posztot, mint inkabb rovatot? Megprobalom roviden megfogalmazni.

Az etterem ahol jelen pillanatban dolgozom, keszit Club szendvicset. A vendegek imadjak, a szakacsok utaljak. Mivel a hideg-meleg eloetel szekcioban sikerult helyet foglalnom az en feladatom ezen etel elkeszitese. Igaz, ha nincs sok rendelesem meg egesz jol elvagyok vele, de ugye draga helyrol van szo, minden frissen keszul, csirket kell sutni, bacont kell grillezni, kozben ne egjen oda a piritos, elo kell keszulni rendben, hogy mikozben a szendvicset osszerakom ne huljon ki a bacon stb. Fogalmazzunk ugy, hogy marha maceras. Masreszt talalni se olyan egyszeru, mert ugye a prezentacio legalabb olyan fontos, mint maga az etel. Ezt a 2 retegu szendot ugy negyedekre vagni, hogy ne maszatuljuk el rendkivul eles kest es idegeket kivan neha. Igazabol, hogy ne legyen vele tul sok problemam szinte csak ezert szereztem be egy 60 Fontos kenyervago kest ( a draga kes tenyleg csodakra kepes)

Mi szakacsok nem igazan ertjuk, hogy egy olyan etterem etlapjan ahol kifejezetten a gourmet es fine dinening etelek vannak elonyben es meg a kenyeret is mi sutjuk miert o miert szerepel e bugyuta szendvics amit inkabb egy kis kavezoban vagy akar inkabb egy pub-ban tudnek a legjobban elkepzelni? A foszakacs valasza " Ez a ceg kivansaga. Amit a ceg akar, azt kell nekunk teljesiteni." Aztan lehajtotta a fejet es szomoruan elballagott.

Aztan egy januari alkoholmamoros ejszaka utan, eletmento ebedre indultunk. Sima pub... etlapja is egyszeru, burgerek, fish and chips stb...ho ho ho club szendvics!!!!! Ha ezt ennyien szeretik biztos jo es laktato lesz. Rendeltem egyet. Meretre ketszer nagyobb volt, mint amit en szoktam talalni, kinezetre meg se kozelitette az elvartakat, az ize pedig..hogy is fogalmazzak? Nem nagyon volt neki. Az alapanyagok benne voltak de megis vmi hianyzott. Olyan szaraz volt, hogy alig gyoztem majonezt es vizet rendelni, ugy emlekszem meg se ettem. De atgondoltam a dolgot, vegulis Angliaban vagyok, a sot csak diszitesnek hasznaljak, es ezen etel legtobbszor szallodak etlapjan talalhato meg ahol sok izlest kell egyszerre kielegiteni.

Ezutan az elmeny utan ugy dontottem, utazasaim soran ha lehetosegem van ra, mindig rendelek majd egy club szendvicset. leginkabb csak kivancsisagbol, az erdekel, hogy orszagok, varosok stb utan, hogyan valtozik a talalas, elkeszites, iz. Minden egyes szendvicsrol be fogok szamolni. Az ar-ertek arany is erdekes, mert szinte semmibe nem kerul megis hihetetlen osszegeket el lehet erte kerni.

 

Az ominozus-masnapos szendvics elfogyasztasa pedig Birminghamben, a varos egyik kedvenc szorakozo negyedeben az Arcadian egyik kocsmajaban tortent meg. A hely neve The Loaf es olcso eteleket es koktelokat kinal.... mondjuk az is igaz, hogy itt fogyasztottam eletem legborzalmasabb mojitojat szoval az uveges soron kivul mast nem nagyon ajanlok.

Az ara: 4,5 Font

Ertekeles: 4/10

 

Címkék: anglia foto utazas pub etel birmingham menu pub food

Kb 10 eve hajnalok hajnalan setaltunk haza Romaban es nem ertettuk, higy mi lehet olyan fontos reggel 3-kor, hogy az emberek kigyozo sorokban allnak egy kis bolt elott. Manap delben ugyanarra setaltunk, a sor talan meg nagyobb is volt. Egyre jobban erdekelt a tema, ezert mi is bealltunk. Szerencsere jo utemben haladtunk es lattuk a boltbol kijovo boldog arcokat es a HATALMAS fagyit ami a kezukben volt. Ebbol baj nem lehet gondoltuk, es igen megerte az a 10-15 perces alldogalas. Eletem talan legfinomabb fagyijat habzsoltam utana, es sokszor sorban alltunk meg.

Tehat ha Romaban jarsz es a Vatikan muzeumnal setalsz, a fagyizo a fal mellett lesz(persze a masik oldalan), es sor lesz elotte!

Old Bridge terkep:

www.travbuddy.com/Old-Bridge-Gelateria-v549

 

Es a fagyi:

 

 

Bemutatkozas

 2010.02.02. 21:02

Sziasztok!

(Mos szeretnek szolni, hogy az irasaimbol hianyozni fognak az ekezetek, mivel a gepemen sajnos nem elerhetoek..elore is elnezest kerek)

Koszonom, hogy erre az oldalra tevedtetek. Mirol is van szo? A cimben a "meg merte enni" mondat olvashato ami igaz is. 25 eves szakacs vagyok es Orsinak hivnak. Kalandos eletem volt idaig, nem sok idot toltottem Magyarorszagon. Vendeglato-s csaladban nottem fel, az etelek, italok, utazas mindig is erdekelt. Szeretek uj dolgokat felkutatni es kiprobalni. Rengeteget utazom ezert gyakran talalok furcsasagokat vagy akar nagyon egyszeru fantasztikus eteleket, ettermeket, bufeket es termekeket. Persze nem mindig van szerencsem es az ember beleutkozik nem kivant dolgokba.

Kinek ajanlom a blogot? Azoknak akik szeretnek enni, es nem feltetlenul elegszenek meg az altalanos rantotthus es krumplisalata kombinacioval (ami egyebkent nagyon nagyon finom es egyik szemelyes kedvencem). Azoknak akik szeretnek utazni es ettermeket kiprobalni. Akik szeretnek aranyos bakloveseken nevetni, vagy interneten rendelni, vagy mar hazankban is egyre tobb helyen kaphato azsiai kiegeszitokkel kiserletezni. A lenyeg az, hogyha szeretsz enni es nem vagy finnyas neha nezz ra az oldalra, bajod nem lehet belole.

 

 

 

 

Címkék: bemutatkozas